Whatson vil spre farge og glede med Nuart-bussene

Martin Whatsons graffiti-buss ruller i disse dager rundt i Stavangers gater. Vi har tatt en prat med kunstneren om Nuart, gatekunstbussene og hans største bragd i livet så langt.

Hva var det med Nuart- og Kolumbus-samarbeidet som tiltrakk deg?

– Å få verkene mine ut i det offentlige rom er noe jeg alltid er på jakt etter, så å ha ett av dem på busser, er ikke feil!

Hva er hovedtanken bak designet ditt på Kolumbus-bussene?

– Jeg jobber vanligvis med at veggen og temaet skal smelte sammen i skjønn forening. Designet mitt på bussen er laget slik at man får et inntrykk av at personen som finnes i designet, avdekker en munter og fargerik buss under en grå og kjedelig buss.

Hva synes du er kult med ha gatekunstbusser i Stavanger?

– Det er annerledes, og så vidt jeg vet, er det ikke blitt gjort før. Stavanger er Norges gatekunsthovedstad, så det passer inn i byen.

Har du laget verk for Nuart tidligere? Hvor finner man dem i så fall?

– Jeg har jobbet med Nuart i mange år og har verk rundt om i hele Stavanger, inkludert på Radisson Blu Atlantic, Scandic Stavanger City og på Storhaug.

Hvordan begynte du med gatekunst?

– Jeg begynte med graffiti på 90-tallet og fant gatekunst gjennom Banksy på begynnelsen av 2000-tallet. Jeg bestemte meg for å gå over til stensiler og har for det meste jobbet med det siden 2004.

Hvilken teknikk bruker du vanligvis?

– Stensiler blandet med frihåndsgraffiti hvor jeg bruker spraymaling og tusjer.

Hva er det som driver deg til å fortsette med gatekunst?

– Jeg elsker at jeg har muligheten til å gjøre det jeg virkelig elsker mens jeg reiser rundt i verden og besøker nye steder og treffer nye mennesker.  Gatekunstmiljøet er ikke veldig stort, så etter et par år kjenner du folk nesten overalt hvor du drar!

Hvor henter du vanligvis inspirasjon til arbeidet ditt?

– Overalt! Jeg henter inspirasjon fra gamle bilder og malerier, statuer, reklamer, gatemiljøer, moderne kunst og populærkultur.

Har du et spesifikt budskap du ønsker å spre gjennom kunsten din?

– Jeg liker ikke å jobbe med sterke politiske budskap, men ett av målene mine er å spre farge og gode følelser, samt å introdusere graffiti til flere folk.

Hva anser du som din største bragd så langt?

– På det personlige plan er det å være far til to barn! Jeg er også veldig glad for å kunne leve av arbeidet mitt. 

Har du flere spennende prosjekter på gang for øyeblikket?

– Jeg skal male et par vegger under en gatekunst- og musikkfestival i Las Vegas i midten av september. Jeg jobber også med et stort separatshow som skal arrangeres i Los Angeles neste vår. Etter et par travle år prøver jeg å roe litt ned i år. 

Kan du beskrive arbeidet ditt i et par ord?

– Kontrastfylt, fargerikt, lagvis og fylt av glede!

Tar du vanligvis bussen?

– Jeg tar vanligvis undergrunnen, men jeg liker å reise kollektivt, og jeg tar bussen fra tid til annen. Jeg hater rush-trafikk, og ved å reise kollektivt, unngår jeg det!

Gatekunstbuss med Martin Whatson-design under åpningen av Nuart på Tou Scene 10. september 2016.

 

Lyst til å se de andre gatekunstbussene? Les mer om Kolumbus og Nuarts gatekunstbusser her.

Foto av Martin Whatson øverst i saken: Marit Natvig Sandene.


Sist oppdatert : 05.02.2020