Bjørndalsfjellet og Lutsi

Med bussen eller båten til Hommersåk, har du et eldorado av nydelig turterreng for dine føtter. Lutsifjellet, Bjørndalsfjellet, Paradisskaret og Dalsnuten er blant stedene du kan boltre deg i.

Hvordan komme seg dit:

Fra Stavanger, er det både raskest og finest å ta hurtigbåten til Hommersåk. Fra Hommersåk kan du enten gå hvis du vil ha en lengre tur (14 kilometer via Lifjell, Dalsnuten og Bjørndalsfjellet til Sandnes), eller du kan ta rute 21 mot Sandnes og gå av på Dybingen ved Lutsivannet. Derfra kan du gå opp i Paradisskaret, og komme til en 4,6 kilometers løype som går over Lutsifjellet, Bjørndalsfjellet og Dalsnuten. Du kan velge den kombinasjonen som passer deg best, og så ende opp på Gramstad hvor du går ned til veien ved Stronda, der rute 29 går forbi. Denne kan du ta tilbake til Sandnes.

Om fotturen:

Etter at du har kommet deg opp til Paradisskaret, skriver www.ut.no at fra myra midt i skaret går den bratt opp på fjellryggen, første del gjennom skog. Det varer ikke lenge før trærne gir tapt og en storslått panoramautsikt åpner seg. Merkene leder langs toppen av den mektige fjellryggen, over Lutsifjellet og fram til varden på Bjørndalsfjellet. Herfra er det fri sikt i alle retninger; nordover troner fjellrekka langs Gandsfjorden, i vest kan vi se hvordan byen breier seg stadig lenger utover, mens Storaberget og Vårlivarden dominerer utsikten mot øst. Men det er nok Lutsivassdraget som tar prisen, der det ligger som et spennende rike like nedenfor, med blinkende vatn, bukter, sund og holmer.


Sist oppdatert : 09.07.2019