Sparer 40 000 på mindre bilkjøring

Elin og Henning Paulsen bestemte seg for å bytte ut noe av bilkjøringen sin med sykling og kollektivtransport. Det lønte seg.

Hver morgen pleide ekteparet Paulsen å svinge ut av oppkjørselen i hver sin bil og kjøre til jobb. Men i 2006 solgte de den ene, og Henning (58) begynte å ta rutebåt og spasere i stedet.

– Jeg fant ut at det tok for lang tid å sitte i kø. Det var kjedelig. Og ikke minst veldig dyrt, sier han.

I 2016 fulgte Elin (57) etter. Da lot hun bil nummer to stå, og tok sykkelen fatt til jobben som fagarbeider på en skole. Nå sykler hun 32 kilometer til og fra jobb med elsykkelen hver dag.

Fikk mer å rutte med
At bilen skulle få så mye hviletid som den har fått, hadde hun ikke sett for seg.

– Planen var egentlig å sykle kun på våren og sommeren. Hvis det er skikkelig glatt ute eller jeg skal på et kurs langt borte, velger jeg bilen. Men ellers sykler jeg faktisk hver dag. Det er en fantastisk reisemåte! Etter en dag med støy er det blitt min måte å «tømme hodet» før jeg kommer hjem, sier Elin.

Ekteparet fra Hommersåk ble overrasket da de regnet ut hvor mye de sparer på å la bilen stå oftere. Kalkulatoren viste hele 40.220 kroner i årlige utgiftskutt – bare på drivstoff og bompenger!

Innsparingen har blant annet resultert i en oppgradering av ferieturene.

– Vi merker at vi har fått mer å rutte med. Vi er veldig glade i å reise. I påsken gikk turen til Strasbourg i Frankrike, forteller Elin.

Rekorddyrt drivstoff
– Å kjøre i dag er dyrere enn noen gang, sier Elisabeth Gilje Pedersen, regiondirektør i Sparebank 1 SR-bank.

– At strømprisene og drivstoffprisene har gått opp, utgjør betydelige summer i løpet av et år, sier hun.

Hvis du kjører 12.000 kilometer årlig med en bil som bruker 0,8 liter per mil, kan summen for drivstoff alene havne på over 19.000 kroner i året, ifølge Gilje Pedersen.  

Hun tror mange kan spare mer på bil enn de tenker over. I tillegg til drivstoff peker hun på bilutgifter som forsikring, rentekostnader, service, trafikkforsikringsavgift, bompenger, parkering og dekk – pluss bilens verditap.  

– Vi ser at mange av våre kunder som bruker bil, er småbarnsfamilier. For disse er bil en nødvendighet for kjøring og henting av barn. Men hvis du har to biler i husholdningen og kan bruke en elsykkel som erstatning for bil nummer to, er det ingen tvil om at du kutter betydelige kostnader i familieøkonomien, sier hun.

Lurer du på hvor mye bilen koster deg per år? Med Kolumbus’ bilkalkulator får du enkelt oversikt over gjennomsnittlige kostnader knyttet til din biltype.

– Det er ikke lett å droppe bilen helt. Å gå fra to biler til én, er kanskje mer gjennomførbart for mange familier, mener Gilje Pedersen.

Godt for helsen
Elin Paulsen får ofte høre at det er sprekt gjort å bruke elsykkelen året rundt.

– I tillegg til at vi sparer penger, er det bra både for miljøet og helsen. Å starte dagen med litt aktivitet gjør også noe med humøret, påpeker hun.

Også Henning får mosjon og frisk luft ved å velge bort bilen. Som regel spaserer han fra kaien i Stavanger sentrum til jobben i Hillevåg. Med en reisevei på totalt 28 kilometer kunne han bruke opptil halvannen time hjem fra jobb i bilkø. I dag bruker han en halvtime.

– Jeg synes det er herlig avslappende å reise med båt. I dag kunne jeg ikke tenke meg å kjøre. Det går selvfølgelig litt reisetid, men du merker det ikke på samme måte fordi du slipper å sitte i kø og stresse. Og hvis det er skikkelig dårlig vær, kan jeg alltids ta bussen helt frem til jobb.

Bonus med månedskort
Henning betaler 600 kroner for månedskort hos Kolumbus, hvor både båt, buss, tog og tilgang til elektrisk bysykkel er inkludert i prisen. Etter klokken 17.00 kan du reise to voksne og tre barn på samme månedskort.

– Når vi reiser med båt fra Hommersåk til byen i helgen, reiser jeg gratis med hans månedskort, skyter Elin inn entusiastisk.

Ekteparet har ikke sett seg tilbake etter å ha gått fra to biler til én.

– Å ha to biler var ganske dyrt, og vi har aldri angret på at vi solgte. Men hvis vi fortsatt hadde hatt bilen, ville vi sikkert brukt den. Jo flere biler du har, desto større behov skaper du for deg selv, sier Henning.

Tips til å kutte bilkostnader:

  • Gå gjennom bilbruket ditt og se om du kan klare deg med én bil i stedet for to.
  • La bilen stå oftere, og erstatt den med sykkel, elsykkel eller kollektivtransport.
  • Undersøk om arbeidsgiveren din har en HjemJobbHjem-avtale.
  • Undersøk om arbeidsgiveren din tilbyr leasing-avtaler på elsykler for sine ansatte.
  • Ta i bruk en bildelingstjeneste og lei bort bilen på dager du selv ikke trenger den, for å spare inn utgifter.

Kilde: Elisabeth Gilje Pedersen, regiondirektør i Sparebank 1 SR-bank.


Sist oppdatert : 23.06.2022