Nå er den selvkjørende bussen her

– Kolumbus ønsker å bli de første i Norge til å sette selvkjørende busser i ordinær rutetrafikk, sier Elisabeth Tostensen, kommunikasjonssjef i Kolumbus. 

– Målet med pilotprosjektet er å finne ut hva den selvkjørende teknologien kan gjøre for framtidens kollektivreisende. Vi synes det er utrolig spennende å være med å teste ut noe som kan revolusjonere kollektivtrafikken på denne måten, sier Tostensen.

Tre faser

Prosjektet, som er delt inn i tre faser, starter i januar 2017. I fase én kjører den førerløse bussen på et lukket testområde på Forus, mens bussen testes på kommunal vei med begrenset trafikk i fase to.

I fase tre ønskes Forus-pendlere velkommen om bord når bussen skal kjøre i rute mellom de 3 000 bedriftene på næringsområdet Forus Nord.

– Vi ser for oss at Forus-ansatte kan bruke den selvkjørende bussen til å komme seg til møter eller nærmere busstoppet for å ta bussen hjem, sier Tostensen.

Sikkerhet i høysetet

At passasjerer og personer som befinner seg i nærheten av den selvkjørende bussen, skal være trygge, er aller høyeste prioritet og en forutsetning for å gjennomføre prosjektet.

– For hver meter bussen kjører, fanger sensorer opp avstander til faste innretninger som bussen allerede har lært seg hvor er, som fortau, veiens bredde og lignende. Dersom noe avviker fra mønsteret bussen har lært seg, vurderer den risikoen, og kommer det nye objekter innenfor den innerste sikkerhetssonen, stopper bussen umiddelbart, forklarer Tostensen.

Vist fram i oktober

En tilsvarende selvkjørende buss besøkte Stavanger i oktober, og ble da vist fram på smartby-messen Nordic Edge Expo. Ønsker du en digital prøvetur, anbefaler vi deg å ta en titt på filmen nedenfor.

 


Sist oppdatert : 06.06.2017