Kolumbus innfører færre soner og bedre billetter

Fra nyttår blir det enklere og billigere å reise med buss og tog.

Lavere priser

Prisene reduseres for de fleste. Selv om prisen for en enkeltbillett øker fra 32 kr til 33 kr i én sone, blir de fleste reiser billigere fordi du slipper å krysse soner. En enkeltbillett fra Stavanger til Sandnes vil koste 33 kr, ikke 50 kr som nå. Noen kunder får likevel en dyrere billett.

Barn, studenter, honnører og andre kunder som har krav på rabatt, får halv pris på alle bussbilletter, unntatt Ungdomspass (som vil hete Ungdomsbillett) og Kombipass (som vil hete Kombibillett). Det fører til at studentpasset utgår og at studenter får billigere månedsbillett enn før.

Priser på de nye billettene
SonerEnkelt-
billett
24 timer7 dagerUngdoms-
billett
30 dager365 dagerKombi-
billett
1 sone 33 kr 85 kr 260 kr 350 kr 700 kr 7 000 kr 2 000 kr
2 soner 53 kr 135 kr 400 kr 350 kr 1 100 kr 11 000 kr 2 000 kr
3–5 soner 73 kr 185 kr 500 kr 350 kr 1 500 kr 15 000 kr  
Gyldig på:  Buss Buss Buss  Buss+tog+båt  Buss+tog+båt  Buss+tog+båt  Buss+båt

Husk at det på Nord-Jæren koster 20 kr ekstra for voksne og 10 kr ekstra for barn/honnør/studenter/vernepliktige å kjøpe billetten om bord. Kjøper du billetten i appen Kolumbus Billett eller i nettbutikken, i et kundesenter, på en billettautomat, eller betaler med Reisepenger, slipper du ombordtillegget.

Færre soner

Antall soner i Rogaland reduseres fra 136 til 5:

 

Kjernesone og nærsone, med unntak av den utvidede nærsonen på Haugalandet, forsvinner

Fordi sonene blir færre, blir de også større. Det betyr at de fleste reiser nå vil foregå innen for én sone, og derfor vil du nå ofte trenge billett for kun én sone når du reiser en strekning som tidligere har gått over flere soner. Har du f.eks. reist mellom Stavanger og Sandnes, har du fram til nå trengt billett for tre soner. Nå når sonene blir større, ligger Stavanger og Sandnes i samme sone, og du trenger billett for kun én sone. Samme prinsipp gjelder for hele fylket.

Nattbuss

Det vil koste det samme å reise med nattbussen som det koster å reise på dagtid. Alle billettypene kan brukes på nattbussen.

Bedre billetter

Antall typer bussbilletter reduseres til syv. Det skal nå bli lettere å ta riktig valg. Båtbilletter og Ungdomspass forblir uendret, bortsett fra navneendringer.

Du kan kjøpe billett

  • i mobilappen Kolumbus Billett
  • på ditt Kolumbuskort i nettbutikken
  • i kundesentrene
  • billettautomater ved en del sentrale holdeplasser i Stavanger og Sandnes. Vi gjør oppmerksom på at vi i starten av januar har opplevd innkjøringsproblemer med billettautomatene, og at det derfor ikke har vært mulig å benytte seg av disse hittil. Vi gjør alt vi kan for å fikse problemet så fort som mulig. 
  • om bord

Du kan fortsatt fylle Reisepenger på Kolumbuskortet ditt og betale billetten din med disse slik som før, selv om rabatten på 25 prosent ikke lenger tilbys.

Upersonlige billetter

Alle billetter, også ungdomspasset, blir upersonlige.

Det vil ikke være mulig å sende mobilbilletter mellom telefoner, så du må fysisk låne billetten/mobilen din vekk dersom du skal dele en billett med noen.

Flexipasset erstattes av 30-dagersbillett

Den nye 30-dagersbilletten har samme fordeler som flexipasset. Inntil to voksne og tre barn kan reise med en og samme 30-dagersbillett i helgene og etter kl. 17.00 på hverdager (gjelder for 30-dagersbilletter som er solgt til voksenpris).

Gamle billetter er gyldige fram til 1. mars 2016

Alle billetter du har liggende på Kolumbuskortet ditt eller i appen, kan brukes fram til 1. mars 2016 forutsatt at de fortsatt er gyldige. Det betyr at du kan reise med gamle billettyper i to måneder etter nyttår så lenge de fortsatt er gyldige. Har du billetter i appen eller på Kolumbuskortet som varer lenger enn til 1. mars 2016, tar du kontakt med oss, så refunderer vi beløpet.

Gode rabattordninger

Barn, studenter, honnør og andre kunder som har krav på rabatt, får halv pris på alle bussbilletter unntatt Kombipass.

Ledsager til honnør reiser gratis dersom ledsagerbevis framvises. Ektefelle/registrert partner/samboer til honnør, uansett alder, reiser til honnørpris ved reise sammen med honnør.

Grupperabatt endres til 50 prosent for både buss og båt. Gjelder for grupper på minimum 12 betalende passasjerer uavhengig av type gruppe. Rabatt gis ut ifra prisen på voksenbilletter. Bestilling av grupperabattbilletter på båt må gjøres senest 24 timer før avgang.

Rabatt på bedriftskonto forsvinner.

Prøveordning i Haugesund

10 kroner for en enkeltbillett og 350 kroner for en månedsbillett innenfor nærsonen, som utvides. Prøveordningen gjelder i to år.

Spørsmål

Er det noe som er uklart? Ta kontakt på Facebook, så skal vi svare så godt vi kan. Kanskje finner du også svar på det du lurer på nedenfor.

Hvorfor får jeg ikke lenger rabatt når jeg bruker Reisepenger? Nå blir enkeltbilletten mye dyrere for meg.

Reisepenger er et ledd i en komplisert takst- og sonestruktur som nå blir forenklet. En slik kompleks struktur som vi har hatt til nå fordyrer og vanskeliggjør en utvikling av brukervennlig og effektivt billettsalg. Vi ønsker å gi deg bedre rabatter på periodebilletter i stedet for enkeltbilletter.

Jeg har registert en fast reisestrekning for når jeg betaler med reisepengene mine. Må jeg gjøre noe med dette etter nyttår?

Ja, har du registrert en fast reisestreking med Reisepenger før 1. januar 2016, må du registrere den på nytt etter nyttår. Dette er fordi sonene reduseres fra 136 til 5, og for at reisestrekningen skal stemme overens med de nye sonene, må alle reisestrekninger registreres om igjen.

Kan jeg fortsatt bruke mitt nåværende Kolumbuskort, eller må jeg kjøpe et nytt?

Kolumbuskortet vil forsatt være det samme som dagens Kolumbuskort, så du kan fint fortsette å bruke ditt nåværende kort.

Hvorfor kan jeg ikke kjøpe nærsonebillett lengre? Nå blir billetten min dobbelt så dyr.

Nærsonebilletten er lite brukt. Selv om dette er en god idé, har den altså i praksis ikke fungert særlig godt. Det kan også virke urimelig at de som bor i sentrale områder og har det beste kollektivtilbudet i fylket skal få en ekstra billig billett. Som et ledd i en forenklingsprosess vil derfor denne billettypen med et lite kundegrunnlag være dyrt å opprettholde.

Hvorfor har dere ikke kjernesone lenger? Nå må jeg kjøpe flere soner på månedskortet mitt.

Med langt færre soner vil faktisk de aller, aller fleste reisende trenge færre soner enn før. Vi har ikke mulighet til å kontrollere og forhindre en eventuell misbruk av ordningen med kjernesone, og det fører til en urettferdig billettering. En enklere sonestruktur med bare fem soner uansett gjøre en kjernesone overflødig.

Før kunne jeg reise med buss i hele Rogaland med Flexipasset. Nå blir dette mye dyrere. Hvorfor?

Det er nå en mer rettferdig sammenheng mellom hvor langt du reiser og hvor mye det koster. Vi mener å ha funnet en god balanse med de nye billettene. Med fem store soner vil de aller fleste (over 95 %) av reisene skje innenfor én sone. Med den nye 30-dagersbilletten er bruk av lokaltog også inkludert i prisen - så du kan reise med flere transportmidler enn tidligere.

Jeg bor rett ved sonegrensen og må betale mer enn før for en kort reise. Hvorfor?

Én stor sone for hele Rogaland ville vært det aller enkleste. Dessverre er dette for dyrt til å kunne gjennomføres nå. Vi har forsøkt å sette grensene slik at de skal være naturlige med tanke på Rogalands geografi og befolkning, og slik at de fleste slipper å krysse en sonegrense. Et sted må dessverre grensene settes.

Hvorfor er tredagerspasset borte?

Vi har valgt å ta bort de minst solgte billettvariantene. Vi fokuserer heller på færre, men bedre billetter med i mange tilfeller lavere pris. Det finnes gode alternativer til tredagerspasset, blant annet 24-timersbilletten.


Sist oppdatert : 21.10.2022