Helseprosjekt i mål
I 12 uker har 36 personer erstattet bilen med enten sykkel, kollektiv eller gåing. Nå er prosjektet ved veis ende, og flere sier de skal fortsette den nye reisevanen.
36 deltakere fra Sandnes kommune, Oceaneering og Lyse har vært deltakere i HjemJobbHjems helseprosjekt, og onsdag 12. juni 2019 ble prosjektet avsluttet med fellessamling på Vitenfabrikken i Sandnes.
Betydelig helsegevinst
Margit fra Sandnes kommune kjørte bilen mellom Lye og Sandnes hver dag, og hisset seg ofte opp over køer og dårlige sjåfører. Nå tar hun buss og tog, og nyter roen hun får.
Svein fra Oceaneering har begynt å gå de tre kilometrene til og fra jobb, og forteller om en mer opplagt arbeidshverdag og en triveligere og mer sosial reisemåte. Og tidligere har vi skrevet om Veronica fra Lyse som byttet ut bilen med sykkelen og fikk en friskere start på dagen.
– 12 uker er egentlig litt for kort tid til å måle en skikkelig helseutvikling, men til tross ser jeg flere som har gått ned både i fettprosent, kilo og ikke minst i metabolsk alder. Uansett hjelper det å sette bilen hjemme, og den lille ekstra aktiviteten du får ved å gå til og fra busstoppet kan gi betydelig redusert risiko for tidlig død, sier Elisabeth Heigre, daglig leder i Spir Helse.
Fra 100 til 7 prosent bilandel
– Før prosjektet var flere bekymret over at de ville miste tid og fleksibilitet uten bilen. Flere trakk fram levering i barnehage og dårlig vær, forteller Brit Skjæveland, mobilitetsrådgiver i Kolumbus og HjemJobbHjem, og legger til:
– Over nitti prosent svarer at de får hverdagen til å gå opp til tross for endringen av reisevaner. Og nesten åtti prosent svarer at prosjektet har motivert dem til en varig endring.
Før prosjektet kjørte alle bil til jobb. Nå skjer 24 prosent av jobbreisene med buss og tog, 53 prosent med sykkel, 14 prosent til fots og syv prosent med bil.
Sist oppdatert : 28.10.2019