Helse i hvert tråkk
Veronica Andersson fra Lyse er en av 34 deltakere i HjemJobbHjems helseprosjekt. Hun har aldri sett seg tilbake etter at hun parkerte bilen og begynte å sykle til jobb.
Siden mars 2019 har 34 deltakere fra Lyse, Sandnes kommune og Oceaneering erstattet bilen med enten gange, sykkel eller kollektivtransport. Det blir gjort helsetester før, underveis og etter endt prosjekt 12. juni, for å se hvilke helseeffekter det har å sette bilen hjemme.
– Jeg har syklet litt tidligere, og det var bare latskap som gjorde at jeg utsatte å bytte ut bilkjøringen med sykkel på transporten til og fra jobb, sier Veronica Andersson.
Elsykkel og regntøy
Veronica jobber med prosjektstyring i Lyse på Mariero, og bor på Storhaug. Fram til mars kjørte hun bil til jobb.
– Jeg trodde det var enklest å kjøre bil, men det var det ikke. Det var kø gjennom Hillevåg, og vanskelig å finne parkeringsplass, forklarer hun.
En dag bestemte hun seg for å endre reisevanene sine, og kjøpte to ting: en elsykkel, og godt regntøy. Med piggdekk sykler hun uansett vær og føre.
– Elsykkel er ganske dyrt, men det er en investering i miljø og helse. Det er en fin tanke at jeg bidrar til renere luft for andre, samtidig som jeg får bedre helse, legger Veronica til.
Overskudd i hverdagen
Brit Skjæveland jobber som mobilitetsrådgiver i HjemJobbHjem.
– Det er veldig mange fordeler med å bytte ut bilen med andre transportformer. For mange er det som handler om en selv viktigere enn å reise miljøvennlig. Derfor kjører vi dette prosjektet for å vise hvilke helsemessige gevinster som ligger i å bruke beina mer, understreker hun.
Verdier som måles i tillegg til vekt er blodverdier og kroppssammensetning. Under fjorårets helseprosjekt hadde deltakerne en samlet vektreduksjon på 47 kilo.
– Det handler ikke utelukkende om vektendring, men like mye om overskudd i hverdagen, legger Brit til.
Det er nettopp Veronica Andersson glad for å høre:
– Jeg har blitt gravid siden jeg takket ja til å være med i prosjektet, så jeg kommer til å gå opp i vekt, sier hun og ler.
12. juni avsluttes prosjektet, og endringer i helsen hos deltakerne skal måles og oppsummeres.
– Jeg kjenner at sykkelen har kommet for å bli. Jeg og samboeren min har allerede blitt enige om å selge bil nummer to, forteller Veronica.
Sist oppdatert : 28.10.2019