Friheten til å bevege seg
– Det handler ikke bare om å komme seg fram raskest mulig, men også om å gjøre reisen til en fin og lystbetont opplevelse. Fredag fikk Stavanger besøk av mobilitetsekspert Ananda Groag fra nederlandske ShareNL.
– Nå er mobiltelefonen en distraksjon fra bilkjøringen. Hva om vi snur det og sier at kjøringen er en distraksjon fra kommunikasjonen du har med andre mennesker?
Spørsmålet rettes fra Ananda til forsamlingen på vel hundre frammøtte på frokostmøte i Hinna Park fredag morgen. Det handler om mobilitet.
– Mange snakker om å komme seg fra A til B, men min definisjon av mobilitet er friheten til å bevege seg. Vi vil dra dit vi vil, når vi vil det, forklarer hun.
Ananda Groag er tobarnsmor bosatt midt i Amsterdam uten egen bil. Forflytningen skjer for det meste med elsykkel, og av og til gjennom bildeling.
Europeisk førsteinntrykk av Stavanger?
En bil tar opp 14 kvadratmeter med plass som kunne vært brukt til andre kjekke ting som parker og til lek. Bilen står i ro i over 90 prosent av tiden, den kjøres i gjennomsnitt med 1,2 personer om bord, og halvparten i Rogaland eier to biler.
Og nettopp bilbruken er det første Ananda nevner når hun blir bedt om å oppsummere inntrykk av Stavanger etter en dag her: – Alle eier en bil, virker det som. Jeg har ikke sett noen form for bildeling, og jeg ser bemerkelsesverdig få som sykler. Jeg sammenligner ikke med København, men denne byen er flat og ideell for mer sykling, forteller hun.
Innbyggeren i Rogaland har god plass til bilen hjemme og gratis parkering på jobb. Hvorfor skal vi sette bilen fra oss?
– Det er morsommere og kjekkere å reise uten egen bil. Vi synes ofte det er skremmende å møte fremmede, men så er det gøy når vi først hiver oss uti det, begynner Ananda, før hun fortsetter:
– Å sykle er en helt annen reise enn å kjøre bil. En ting er helseeffekten, men den gir også mye mer livsglede enn å sitte inni det lille avlukket i bilen din og gå glipp av alt rundt deg. Dessuten er ikke alltid bilen den mest effektive reisen, når du tar med for eksempel parkering og forflytning fra og til bilen.
Hva er ShareNL? ShareNL er et nederlandsk samarbeidsorgan som sprer kunnskap og erfaringer om delingøkonomien. |
Sist oppdatert : 27.09.2017