Fletter buss og kunst

En ny Nuart-buss ruller i disse dager ut på veiene på Nord-Jæren, designet av spanske Ampparito: – Flettekurven representerer det kollektive samholdet bussen gir.

– Bussen handler om relasjoner. Mennesker som sitter, prater, dytter, klemmer, rømmer, deler, unnviker, klemmer, vokser, utvikler seg og samhandler, fortsetter Ampparito.

Leddbussen med flettekurvdesignet er den niende Nuart-bussen fra Kolumbus, og et resultat av en treårig samarbeidsavtale fra 2016 med Nuart-festivalen. Tidligere artister som har fått bryne seg på busskunst inkluderer Add Fuel (Portugal), M-City (Polen) samt Martin Whatson og Hama Woods (Norge).

Gjør bussen mer attraktiv
Ampparito er en ung konseptuell gatekunstner fra Spania.
– Jeg tenkte lenge på hvilke materialer som best kunne symbolisere bussen, som argentinerne kaller «colectivo», forklarer artisten.

– Jeg er overbevist om at interaksjon er menneskets viktigste funksjon, siden det henger sammen med næring og reproduksjon. I en stadig mer individualistisk verden, forsterket gjennom teknologisk utvikling, er det viktigere enn noen gang å oppmuntre til mer interaksjon og mellommenneskelige forhold, utbroderer Ampparito.
For Kolumbus handler dette om å gjøre det kjekkere å reise med oss.

– Vi ønsker å gjøre det så attraktivt som mulig å sette bilen igjen hjemme. Kunst på bussen vil ikke alene gjøre den store forskjellen, men det kan bidra til å ta kollektivtrafikk fra noe litt traust til noe litt mer spennende for folk. Nuart krydrer våre reisendes hverdag, forteller kommunikasjonssjef i Kolumbus Grethe Skundberg.

Her kan du lese om mange av de andre Nuart-bussene som allerede kjører for Kolumbus.


Sist oppdatert : 05.02.2020