Amerikansk interesse for Kolumbus

Stadig flere utenlandske interessenter besøker Stavanger for å lære mer om den smarte byen. Sist i rekken er handelsavdelingen fra den amerikanske ambassaden som torsdag fikk høre blant annet om den selvkjørende bussen til Kolumbus.

– Vi har tre dager til rådighet i Stavanger for å lære mer om hvordan offentlige og private aktører her bidrar til den smarte regionen, og det var viktig for oss å få med Kolumbus i programmet, forteller Heming Bjorna, senior kommersiell spesialist ved den amerikanske ambassaden i Oslo. 

– Vi fikk vi høre om Horisont2020-prosjektet Triangulum og besøkt Lyses demoleilighet i går. I dag står blant annet Kolumbus og varaordføreren i Stavanger på agendaen, legger han til.

Jobber for likere standarder
Sammen med Britt Hestenes fra samme avdeling er Bjorna i Stavanger som en del av et koordinert prosjekt på tvers av alle USAs ambassader i Europa. Formålet er å knytte kontakter mellom europeiske land og USA på politisk, administrativt og myndighetsnivå.
– Vi jobber dessuten for å bedre rammevilkår for bransjer på vegne av amerikansk industri i Europa, for eksempel oppmuntrer vi til at teknologi-miljøene i USA og Europa snakker sammen slik at standardene blir mest mulig like, forklarer Bjorna.

Hos Kolumbus stod blant annet den selvkjørende bussen og den digitale kundeopplevelsen på timeplanen.
– Det er veldig spennende, og vi vil ta med oss alt vi har hørt til kolleger i USA og Europa. I tillegg til e-helse ser vi at big data kommer til å spille en viktig rolle framover, og et liberalt syn på bruk av data er ønskelig fra USAs side, legger Britt Hestenes til.

I begynnelsen av mars var representanter fra den europeiske interesseorganisasjonen Eurelectric på besøk for å se de nye elektriske bussene til Kolumbus.


Sist oppdatert : 18.10.2019