– Tenkte at nå er det på tide

Erik (39) og Maiken (63) kjørte bil til jobb hver dag. Etter å ha testet kollektivtransport i tolv uker, har de lagt helt om på reisevanene sine.
Erik Sivertsen sitter i en stille togvogn og lar blikket hvile på orden utenfor. Disse rolige morgenstundene har blitt en ny og kjærkommen rutine for den 39 år gamle siddisen.
– Jeg synes det er helt nydelig å ta toget. Da sitter jeg og drømmer meg bort mens jeg ser på utsikten.
Ekstra mosjon i hverdagen
Denne dagen begynte reisen til jobb med buss hjemme på Hundvåg, før han byttet til tog i Stavanger sentrum. Før ville Erik satt seg i bilen og kjørt hele veien til jobben på Forus. Men etter å ha vært i med i HjemJobbHjems kollektivprosjekt, hvor 207 bilkjørende ansatte ved ulike bedrifter på Nord-Jæren reiste utlukkende med kollektivtransport i tolv uker, har han latt bilen stå. Han har også fått ekstra mosjon på kjøpet. Når han er framme ved Gausel stasjon, spaserer han nemlig det siste stykket til Pasientreiser, hvor han jobber som konsulent.
– Det gjør at jeg føler meg mer opplagt når jeg kommer på jobb. Du får gått av deg trøttheten som du gjerne sitter med i bilen, og er klar for å starte dagen på en annen måte. Det er godt både for egen og arbeidsgivers del, påpeker han.
Bilistene ble positive til kollektiv
På Lura går Maiken Hetlelid Jonassen (63) om bord den grønne bussen som tar henne til jobben som personal- og organisasjonsdirektør ved SUS. Før hun ble med i kollektivprosjektet, hadde hun kjørt bil til jobben i 17 år.
Da sykehuset fikk færre parkeringsplasser, fikk hun et påskudd til å la bilen stå – og invitasjonen til å delta i kollektivprosjektet ble det ekstra dyttet hun trengte.
– Jeg tenkte at nå er det på tide. Jeg har tross alt et veldig bra kollektivtilbud til og fra jobb, sier Maiken.
Ved SUS deltok 112 bilkjørende ansatte i prosjektet. Gjennom tolv uker, fra november til januar, fikk de tilbud om gratis kollektivbillett som et tiltak for å endre reisevaner. Prosjektet er i regi av HjemJobbHjem. Mobilitetsordningen retter seg mot bedriftsmarkedet på Nord-Jæren og legger til rette for at flere skal gå, sykle eller reise kollektivt til jobb.
For hele fire av fem deltakere var det aldri aktuelt å prøve kollektivtransport før prosjektet. Resultatene etter de tre månedene viser at mange har endret mening:
- Rundt halvparten av deltakerne er blitt positive til å reise kollektivt til jobb.
- Over fire av fem sier at prosjektet har bidratt til at de bruker bilen mindre til og fra jobb.
- Én av fem har fortsatt med den nye reisevanen fast etter prosjektet.
Maiken og Erik er blant de som nå alltid reiser kollektivt til jobb.
– På bussen treffer jeg kjekke kolleger som jeg får pratet med. Eller jeg kan gå gjennom e-poster hvis jeg er litt bakpå. Jeg får også litt mer frisk luft i hverdagen, og slipper å stå i kø – noe som faktisk gjør at jeg føler meg friere, sier Maiken.
Sparer penger på mindre bilkjøring
Idet Erik går av toget, sender han et bilde på Snapchat til kollegaen.
– Vi har en slags konkurranse oss imellom, hvor vi dokumenterer at vi går til og fra togstoppet i stedet for å hoppe på bussen. Det gir litt ekstra motivasjon, og gjør at jeg til sammen får over tre kilometer med mosjon hver dag som jeg ellers ikke ville fått. Det gjør godt i en stillesittende jobbhverdag, fastslår han.
Også økonomien har vært en viktig grunn til at han har parkert bilen. Etter at han flyttet til Hundvåg for to år siden, har han vært uten elbil-lader hjemme. Dermed har han måttet bruke hurtigladere – noe som fort blir dyrt i lengden.
– Kostnaden til HjemJobbHjem-billetten dekker jeg inn i sparte bompenger. I tillegg kommer de sparte ladekostnadene.
Ser holdningsendringer
For Maiken er også miljøet en viktig grunn til å parkere bilen. – Når jeg ser alle bilene som står og stanger i køen, føles det godt å kunne bidra ved å ta buss. Og så tenker jeg at det er lettere for meg å bruke kollektiv enn for dem som skal hente og levere små barn.
På jobben har hun også merket en endring i folks holdninger til bilkjøring.
– Det er blitt flere kollektiventusiaster i ledergruppa på SUS, og det er gøy å se. Flere reiser kollektivt nå enn i fjor høst, forteller hun.
– Trenger bare en liten dytt
Espen Schiager, konstituert markedssjef i Kolumbus, er storfornøyd med resultatene etter kollektivprosjektet.
– Alle som deltok i undersøkelsen brukte bil til jobb før prosjektet startet. Derfor er det veldig positivt å se at over halvparten mener de tolv ukene har gitt motivasjon til varig endring, sier han, og fortsetter:
– Vi vet at det er krevende å endre reisevaner. Men mange trenger bare en liten dytt for å se at de faktisk kan komme seg til og fra jobb uten bil. Det har dette prosjektet gitt oss mulighet til å slå fast.
HjemJobbHjems kollektivprosjekt207 ansatte ved ulike bedrifter på Nord-Jæren fikk tilbud om gratis kollektivbillett i tre måneder – som et tiltak for å endre reisevaner. Før, under og etter prosjektet har de svart på spørreundersøkelser, som viser at:
|
Sist oppdatert : 01.06.2023